Ontmoet oud-studente Kiefer

Even voorstellen: Wie ben jij en wat doe je momenteel?
Mijn naam is Kiefer van Rosmalen, ik ben 28 jaar oud en woon al bijna mijn hele leven in het centrum van Utrecht. Momenteel werk ik bij Too Many Agencies, een designbureau in Haarlem dat zich richt op excentriek en innovatief hospitality design. We ontwikkelen concepten voor horecazaken en hotels in de Randstad, door heel Nederland, en zelfs in andere Europese steden zoals Londen en Brussel. In mijn rol als junior designer ben ik inmiddels gepromoveerd en werk ik nauw samen met de eigenaar van het bedrijf en 3 andere designers aan totaalconcepten voor hotels en restaurants onder het motto "less is Pore".

Hoe breng je je vrije tijd het liefst door?
In mijn vrije tijd ben ik vaak in de stad te vinden. Ik bezoek graag horecazaken om inspiratie op te doen en op de hoogte te blijven van de laatste trends. Design is een grote passie van me, en ik ben dol op vintage. Je vindt me regelmatig op rommelmarkten, waar ik bijzondere items zoek die ik opknap en doorverkoop. Daarnaast ben ik veel bezig met fashion. Ik struin stad en land af op zoek naar unieke stukken die mijn garderobe en stijl compleet maken. Hoewel ik graag naar feestjes ga, heb ik deze de laatste tijd wat moeten laten schieten vanwege mijn fulltime baan. Toch probeer ik elk jaar een verre reis te maken om mezelf te ontwikkelen en nieuwe culturen te ontdekken. Om mijn hoofd leeg te maken, doe ik aan vechtsport. Dit helpt me om de rust te vinden die ik nodig heb, vooral omdat mijn creatieve brein de hele dag door blijft ratelen.

Hoe lang geleden heb je bij Perk gestudeerd, welke studierichting heb je gekozen bij Perk en waarom?
Ik heb de driejarige opleiding interieurvormgeving gevolgd en ben in 2022 afgestudeerd. In het begin twijfelde ik over mijn keuze. Ik overwoog namelijk de tweejarige opleiding interieurstyling te volgen, omdat ik tijdens het eerste jaar nog zoekende was naar wat ik echt wilde en of dit vakgebied wel bij me paste. Op verschillende momenten dacht ik eraan om te werken met drugs- en alcoholverslaafden, visagiecursussen te volgen, of zelfs iets met koken te gaan doen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor interieur. Het was voor mij meer een try-out, die gelukkig heel goed heeft uitgepakt.

Hoe heb je jouw studie bij Perk ervaren?
Mijn tijd bij Perk was een leerzame en uitdagende ervaring. Het was een periode waarin ik mezelf echt tegenkwam en me ontwikkelde tot de persoon die ik nu ben. Deze groei ging niet zonder hobbels. Vallen en opstaan maakten daar zeker deel van uit. In het eerste jaar vond ik het vooral lastig dat ik beoordeeld werd op iets wat ik zelf had bedacht. Dat kan onzeker maken, vooral als je nog zoekende bent naar wat je precies wilt en of dit vakgebied echt bij je past. Maar door deze uitdaging heb ik geleerd sterker in mijn schoenen te staan en vertrouwen te hebben in mijn eigen ideeën. De laatste twee jaren waren vooral zwaar door de omvang van de opdrachten, met veel thuisstudie-uren. Als perfectionist wil je immers het beste uit jezelf halen, wat veel tijd en ruimte vereist. De creatieve en praktijkgerichte opdrachten vroegen om diepgaande kennis van verschillende materialen en technieken. Dit vergde meer tijd dan ik aanvankelijk had verwacht, maar deze opdrachten hebben me geholpen om te groeien als designer. Het was een leerzame periode, maar zeker niet zonder uitdagingen. Je moet echt achter jezelf staan om de studie succesvol af te ronden. Uiteindelijk geldt dat ook in de branche: als je niet achter je werk staat en niet zelfverzekerd bent, zal je het moeilijk hebben om je doelen te bereiken.

Wie is je grootste inspiratiebron?
Tijdens mijn studie was Marian, de oprichtster van Perk Intieuropleidingen, mijn grootste inspiratiebron. Ze liet me zien hoe belangrijk het is om veel te schetsen, je fantasie te prikkelen en out-of-the-box te denken. In plaats van vast te houden aan veilige en vertrouwde ideeën, moedigde ze me aan om buiten de lijntjes te kleuren. Door haar creatieve opdrachten en persoonlijke uitdagingen heb ik geleerd dat de meest originele en eigenzinnige concepten ontstaan wanneer je durft af te wijken van het gewone. Haar begeleiding was essentieel voor mijn ontwikkeling en heeft me tijdens mijn studie echt geïnspireerd.

Kun je een project, excursie of les noemen tijdens je studie waar je nog steeds blij van wordt?
Tijdens mijn studie kregen we een project waarbij we een leefbare fantasieruimte moesten ontwerpen. We begonnen met handmatige schetsen, waarbij we elke techniek konden gebruiken, zoals pen, potlood of stift. Vervolgens moesten we die ruimte omtoveren tot een fantasiewereld in Photoshop. Ik creëerde een kattendiscotheek en een hondenstrandtent in de stad, compleet met een strand en Britney Spears achter de bar. Het was een absurd concept, maar juist daarom ben ik er nog steeds het meest trots op. Dit project heeft me laten zien hoe waardevol het is om je fantasie de vrije loop te laten. Bovendien heeft het me uiteindelijk mijn huidige baan opgeleverd. Mijn baas was enorm enthousiast over het unieke concept, iets wat hij nog nooit eerder had gezien. Dankzij deze opdracht zit ik nu op de plek waar ik ben, en daarvoor ben ik die studieopdracht eeuwig dankbaar.

Wat was voor jou de grootste uitdaging tijdens de deeltijdstudie?
Tijdens mijn deeltijdstudie heb ik me flink verkeken op de hoeveelheid thuisstudie en de benodigde middelen. Je hebt echt een ruimte nodig waar je je kunt terugtrekken, al je spullen kunt laten liggen, en rustig kunt werken aan je projecten. Er komt veel bij kijken, zoals maquettes maken, schetsen, schilderen en bouwen, wat allemaal tijd en ruimte vereist. Mijn studentenkamer bood helaas geen geschikte plek, wat resulteerde in flinke chaos. Bovendien kostte het veel meer uren dan verwacht. Alleen al het bouwen van maquettes nam enorm veel tijd in beslag.

Wat zou je studenten van Perk willen meegeven?
Aan toekomstige studenten wil ik meegeven, onderschat de tijd die een deeltijdstudie vergt niet. Waardeer de flexibiliteit om op je eigen plek en tijd te studeren, vooral in een creatief vakgebied. Het voordeel van zelf je uren indelen en thuis aan je projecten werken is groot, vergeleken met gebonden zijn aan een vaste locatie. Bij Perk krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen als persoon en als designer. Grijp die kans en daag jezelf uit om echt out of the box te denken. Probeer iets totaal anders, ook al voelt het ongemakkelijk of ben je bang voor de reacties van anderen. Dit is jouw kans om te experimenteren en te groeien. Uiteindelijk is die unieke benadering precies wat je nodig hebt om je te onderscheiden in de creatieve branche.

Heb je contact gehouden met medestudenten en docenten van Perk?
Ja, ik heb nog steeds contact met twee medestudenten. We sturen af en toe berichten om elkaars projecten te bekijken en plannen binnenkort een ontmoeting. Ook houd ik via Instagram contact met Perk en hoop dat te blijven doen.

Als je terugkijkt op je carrière, wat is dan het moment waar je het meest trots op bent?
Ik ben het meest trots op mijn recentste concept, The Siren, in Amsterdam. Dit restaurant is inmiddels een hotspot in de stad. Het bevindt zich in het hogere segment en biedt een luxe ervaring die uniek is voor Nederland, met invloeden die normaal gesproken in steden zoals Londen of Miami te vinden zijn. Het is echt vernieuwend en heeft veel erkenning opgeleverd, waaronder meerdere nominaties en artikelen in tijdschriften zoals Entree Magazine en Het Parool. Het project was een teaminspanning waarbij we gezamenlijk van A tot Z hebben gewerkt, maar ik kreeg veel vrijheid in de designkeuzes. Het was een geweldige ervaring om met een getalenteerd team zo'n uniek concept te realiseren. Het succes van The Siren heeft niet alleen mijn ontwikkeling bevorderd, maar ook bijgedragen aan mijn positie in de hospitality designbranche en binnen het bureau versterkt. Ik krijg dan ook de kans om binnenkort door te groeien als Art director, iets waar ik al een tijdje van droom.

Als je jezelf een advies zou kunnen geven toen je net begon in je carrière, wat zou dat dan zijn?
Aan het begin van mijn carrière had ik geluk door direct bij een bedrijf te solliciteren waar ik perfect paste. Deze ervaring was precies wat ik nodig had. Mijn advies is dan ook om, als je nog niet helemaal zeker weet wat je wilt of wie je bent, te beginnen bij een designbureau. Je leert veel van je collega’s en ervaren professionals, en de connecties die je opdoet zijn cruciaal in de interieurbranche. Zelfs als je er maar twee jaar werkt, biedt het waardevolle ervaring en helpt het je te bepalen welke richting je op wilt. Het starten voor jezelf vanaf nul kan veel moeilijker zijn. Dus, begin bij een bureau met veel collega's en ontwikkel jezelf daar verder.