Even voorstellen: Wie ben jij en wat doe je momenteel?
Hoi, ik ben Claudia Echten en ik woon in Amersfoort. Als interieurontwerper werk ik als zzp'er voor zowel particuliere als zakelijke opdrachtgevers. Mijn opdrachten variëren van het vernieuwen van interieurs en het geven van advies over verbouwingen tot het ontwerpen van maatwerk voor nieuwbouwprojecten of zelfgebouwde woningen. De afwisseling tussen particuliere en zakelijke projecten houdt me scherp en biedt telkens nieuwe perspectieven.
Hoe breng je je vrije tijd het liefst door?
Ik ben graag in de natuur, waar ik geniet van wandelen in het bos en in de bergen. Daarnaast houd ik van sporten en van lezen.
Hoe lang geleden heb je bij Perk gestudeerd, welke studierichting heb je gekozen bij Perk en waarom?
In 2010 ben ik bij Perk gestart, en in 2013 ben ik afgestudeerd als interieurvormgever. Al snel werd duidelijk dat mijn passie bij interieurvormgeving lag, en het gesprek met Marian aan het einde van het eerste jaar bevestigde die keuze.
Hoe heb je jouw studie bij Perk ervaren?
Mijn tijd bij Perk was zowel leuk als leerzaam. De diepgang was groot, en het was waardevol dat de docenten zelf actief in het vak werkten. Dit leverde veel bruikbare tips op. Ook het sparren met medestudenten was erg inspirerend, aangezien iedereen zijn eigen achtergrond en invalshoek meebracht. Ik leerde mezelf goed kennen; ik ben pragmatisch en vond het soms lastig om ‘out of the box’ te denken. Gelukkig werd ik aangemoedigd om die grenzen op te zoeken. Nu krijg ik regelmatig complimenten van opdrachtgevers voor mijn praktische én creatieve oplossingen.
Wie is je grootste inspiratiebron?
Mijn rust en inspiratie haal ik uit de natuur, waar kleuren en vormen me steeds weer aanspreken. Verre reizen, zelfs die van 20 jaar geleden, blijven me inspireren. Ook ontdek ik graag steden, vooral door in rustige straatjes op zoek te gaan naar bijzondere plekjes. Een oude voordeur met een bloemenperk kan me echt doen glimlachen.
Architectuur en verschillende bouwstijlen boeien me eveneens. Deze interesse werd verder aangewakkerd tijdens mijn studie, vooral door het vak kunstgeschiedenis en de excursies.
Kun je een project, excursie of les noemen tijdens je studie waar je nog steeds blij van wordt?
Leuke projecten waren onder andere het Guesthouse en het toneeldecor voor Tramlijn Begeerte. Omdat ik niet beïnvloed wilde worden, heb ik de film A Streetcar Named Desire bewust niet bekeken; ik wilde het decor puur op basis van het script ontwerpen. Toen ik later in 2012 de uitvoering van toneelgroep Oostpool zag, ontdekte ik dat hun decor nog minimalistischer was dan mijn eigen ontwerp. De excursies naar Duitsland waren leerzaam, en ik heb de foto’s nog steeds. Ik vond het ook altijd leuk om materialen voor maquettes te zoeken. In de bouwmarkt struinde ik rond op zoek naar bruikbare onderdelen. Van kantenband maakte ik houten vloeren, en van plastic kastdragers maakte ik stoelen. Ook bezocht ik regelmatig een modelbouwwinkel aan de Visserstraat voor materiaal.
Wat was voor jou de grootste uitdaging tijdens de deeltijdstudie?
Tijd was de grootste uitdaging. Gelukkig kon ik mijn uren zelf indelen, omdat ik al als zelfstandige werkte. In 2010 begon ik als verkoopstylist, maar ik wilde meer met interieur doen, dus startte ik in september bij Perk. Met jonge kinderen was het soms lastig om werk, studie en gezin te combineren, maar ik relativeerde dit doordat ik zag dat andere studenten ook hard werkten.Het tweede jaar was zwaar door een tekenprogramma dat veel tijd vergde. Voor het eindproject (Jongensschool) moesten we zowel in 2D als in 3D werken, terwijl we het programma nog aan het leren waren. Dat blok was stressvol, maar ik begon het laatste jaar weer met nieuwe energie. Uiteindelijk bleek het programma sneller en efficiënter te werken in mijn latere projecten.
Wat zou je studenten van Perk willen meegeven?
Neem de studie serieus. Het is leuk, maar kost veel tijd en energie. Zonder een eigen werkplek lag de eettafel vol met opdrachten die ik elke avond weer moest opruimen en later opnieuw tevoorschijn moest halen. Vooral met schilderen, kleuren mengen en het maken van maquettes was dat lastig. Het is fijn als je je spullen kunt laten liggen en meteen verder kunt werken. Denk ook aan de energie die je er uiteindelijk van krijgt.
Heb je contact gehouden met medestudenten en docenten van Perk?
Ik heb nog contact met een paar studenten, zowel live als online. Met een oud-klasgenoot ben ik na de studie twee keer naar de meubelbeurs in Kortrijk geweest. Een andere klasgenoot sprak ik op een beurs. We hebben geen direct contact meer, maar ik volg hen en anderen online. Ook Marian, de voormalige directrice, volg ik online.
Als je terugkijkt op je carrière, wat is dan het moment waar je het meest trots op bent?
Ik ben trots als opdrachtgevers na jaren nog steeds blij zijn met mijn werk of me opnieuw vragen voor een project. Ook ben ik trots op het feit dat ik mijn eigen weg heb gevonden. Na mijn studie wilde ik eerst ervaring opdoen bij een bureau, maar zelfs voor junior functies vroegen ze al om twee jaar ervaring. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan.
Ik moest leren werken en presenteren, want dat kregen we niet echt mee tijdens de studie. Instagram was net opgekomen, en er waren nog geen uitgebreide websites of online portfolio’s. In de loop der jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld, maar de grootste uitdaging blijft tijd: voor de klant is goed genoeg, maar voor mij niet.
Als je jezelf een advies zou kunnen geven toen je net begon in je carrière, wat zou dat dan zijn?Het hangt ervan af of je bij een bureau gaat werken of direct voor jezelf begint. Als je voor jezelf begint, stap dan uit je comfortzone en ga ervoor. Bouw een netwerk op, zoek samenwerkingspartners en sluit je aan bij een netwerkclub die bij je past. Blijf je ontwikkelen; er zijn genoeg cursussen en opleidingen om je vakkennis te verbreden. Zoek ook contact met concullega’s, want je kunt veel van elkaar leren.